Sivut

maanantai 17. helmikuuta 2020

kierrätys ja säästö

Omakotitalossa asujana alkusysäyksen kierrättämiselleni antoi jätemaksut. On yllättävän kallista, jos jäteauto käy usein. Kierrättämisellä sain käyntimäärän puolittumaan ja säästöä noin 85euroa vuodessa. Tavoite olisi vielä saada käyntiväliä harvennettua! Omakotiasujille toimiva säästövinkki onkin jäteauton käyntien harventaminen ja kierrätyksen tehostaminen. 

Mutta ne kierrätyspisteet kotona aiheuttavat harmaita hiuksia, pitäisi olla paljon tilaa tai joku järkevä säilytysratkaisu. On yllättävän isosta kasasta esim. muovia kyse meidän taloudessa, mitä viikossa tulee. Muovin keräyspiste onkin se haastavin, sitä tulee kaikista eniten.. 


Tähän mattoon tulevista kuteista osa on ostettu aikoinaan paikallisesta kierrätyskeskuksesta, jossa oli jämäkeriä myynnissä. Sieltä usein ihmiset hakevat huonompia kankaita, verhoja ja mattoja matonkuteeksi. Itse myös olen antanut räsymattoja tekevälle ystävälle lakanat ja pussilakanat, jotka olivat loppuun käytettyjä.

Zero Waste-henkeen "osta makaronit omaan lasipurkkiin" ei täällä onnistu. Ja olisi se kyllä kamalan työlästäkin raahata purkkeja ees taas, kun määrät ovat niin isoja.. Montakohan lasipurkki pitäisikään olla, kun ostaa 10kiloa jauhoja kerralla? 🤔 tai ehkä sitten tulisi ostettua vähemmän, mutta useammin. 

Lähin muovinkeräyskin on aika kaukana, mutta kauppareissujen yhteydessä kulkeutuu. Harmittavan usein pöntöt täynnä, ja roskat saa välillä useammankin automatkan olla kyydissä. Toki ihan loistavaa, että ihmiset kierrättää! 

Mutta..

Vasta taas keskustassa ajeltiin ja miehelle äkisin, kun lehdenkeräyspönttö oli ylitäysi ja luukku jätetty aivan auki. Pöntön vieressä monta kassillista myös lehtiä. Vettä satoi ja lehdet ihan litimärkiä. Välinpitämätöntä! Se kuorma meni varmasti kaatopaikalle, eipä märkää paperia voi uusiokäyttää. Ajattelematonta! Ärsyttävää! 


Jos jätemaksut olisivat isommat, niin innostuisivatkohan kierrättämään vielä enemmän? Vai tulisiko sitten varjopuolena luontoon dumppaaminen? 


Ylellä oli mielenkiintoinen juttu tekstiilien kierrätyksestä ja siitä kuinka salaista ja suljettua toimintaa se onkaan. Iso osa lahjoitetuista tekstiileistä päätyy esim. Afrikkaan katumyyntiin ja kauppoihin tai "roskiin" siellä. Afrikan jätehuolto on aika toimimatonta, joten tekstiilijätteet viskellään mihin sattuun. Esim. UFF, H&M, LINDEX, KAPPAHL ja FIDA vievät kaikki kierrätysvaatteet ulkomaille lajiteltaviksi ja siitä osa päätyy Afrikkaan.

Itse pyrin kierrättämään käyttökuntoiset vaatteet eteenpäin, myyn, annan tai vien paikalliseen kierrätyskeskukseen, josta vaatteet myydään eteenpäin. Huonnoimmista teen luutuja, matonkudetta tai annan öljyräteiksi miesväelle. Hirveästi kiinnostaisi tehdä jotain paketteja hyväntekeväisyyteen, mutta mietityttää mikä olisi oikea taho, en haluaisi että minun hyväntekeväisyyteni tuottaisi voittoa jollekin, ainakaan suuremmissa määrin. Ja että se toiminta olisi avointa alusta loppuun asti. Kerro toki, jos suosittelet jotain toimijaa, joka toimittaa esim. vauvanvaatteita ulkomaille oikeaan käyttöön, ei myyntiin. 

Olisipa mahtava, jos tekstiilijäte ja käyttökelpoiset vaatteet voitaisiinkin lajitella, käsitellä ja hyödyntää Suomessa, eikä tarvitsis raahailla pitkin Euroopan lajittelukeskuksia ja lopulta Afrikkaan. Tai tokihan vaatteet saisivat mennä Afrikkaankin käyttöön, mutta silloin pitäisi mennä hyviä vaatteita, ei mitään roskiskamaa.. Ja sen bisneksen pitäisi olla läpinäkyvää! Nyt jos katumyyjä ostaa 140 euron hinnalla säkin vaatetta (jotka voi olla ihan täyttä roskaa) ja saa voittoa 10-15 euroa, on mielestäni bisnes aika hurjaa.. Kenen taskuun kilisee ne isoimmat rahat?

-Kirsi / Lapsellista arkea 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti