perjantai 31. tammikuuta 2020

Ilmastonmuutos, megatsunami.. Lukusuositus

 Luin todella mielenkiintoisen kirjan, ihan pakko vinkata!
                            
                  ©Kirsi/Lapsellista arkea
               Affiliate-linkki merkitty *

"Vedenpaisumus-ajatuksella on täytynyt olla keskeinen sija muinaisten ihmisten mielissä, ajatteli Sergei. Gilgameš, maailman vanhin säilynyt sankarieeppos, käsitteli vedenpaisumusta. Ja yksi neljästä espanjalaisten hävitysvimmalta säästyneestä mayojen kirjasta keskittyi jonkilaisen vedenpaisumuksen kuvaamiseen." s. 119

2005 vuonna ilmestynyt Risto Isomäen kirjoittama Sarasvatin hiekkaa on todellisuuteen pohjautuva ekologinen trilleri. Teoksen uhkakuvat tsunameista on osoittautuneet pelottavan todellisiksi (Fukusima 2011).

Kirja oli Finlandia-palkintoehdokas 2005 ja on saanut Tähtivaeltaja-palkinnon (2006) sekä Kiitos kirjasta-mitalin (2006).

Kirjassa kerrotaan intialaisen meriargeologi Amrita Desain tutkimasta raunioikaupungista, joka löytyi meren pohjalta. Mitä tapahtui, mikä aiheutti alueen peittymisen vedellä ja ihmisten joukkokuoleman?  Desain työkaveriksi tulee venäläinen Sergei Savelnikov erikoissukellusveneineen.

 Samaan aikaan Grönlannin mannerjäätiköllä tapahtuu uskomattomia asioita, kokonainen jäätiköllä ollut järvi katoaa. Suomalainen jäätikkötutkija Kari Alanen huomaa asian, joka yhdistää merenpohjasta löytyneet rauniot, Grönlannin mannerjäätiköt ja Bahamasaarten mystiset kivenlohkareet. 

Kirjassa on ihanasti intialaista mystiikkaa, Atlantista, faktaa ja fiktiota, kauheita uhkakuvia, mitä voikaan tapahtua jos tulee megatsunami. Teoksen prologi sijoittuu vuoteen 2001, mutta pääosin tapahtumat sijoittuu 2020 vuoden kieppeille. Epilogi vuoteen 2026.

Aluksi Sarasvatin hiekkaa  tuntui tylsältä, jotenkin vaikealta luettavalta, mutta loppua kohti kirja parani huimasti. Kuvaukset olivat todella eläviä ja pakko oli lukea loppuun asti yhdeltä istumalta, kun se pääsi kunnolla vauhtiin.

Kirjailijan saatesanat lopussa olivat todella vaikuttavat ja pelottavat. Saatesannoista kävi hyvin ilmi kirjailijan perhetyminen aiheeseen. Ja itselle tuli paljon uutta tietoa ja ajateltavaa.

*Sarasvatin hiekkaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti