sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Lumiukko ja pipareita (maailman paras resepti)

Yöllä meidän monivuotinen Tyyne-tonttu oli keppostellut. Kyllä aamulla naurua ja kiherrystä riitti, tytöt (pienimmät) kun uskovat aivan täysin joulupukkiin ja tonttuihin. 

Tyyne-tonttu oli hassutellut yöllä ja tehnyt vessapaperista lumiukon. 

Päivän ohjelmassa oli myös piparien leivontaa. Laiskoina vuosina olen ostanut taikinan kaupasta, mutta tänä vuonna taikina tehtiin itse. Kaupan taikinat ovat helppoja leivottavia lasten kanssa, kotitekoiset taikinat joskus ovat niin tarttuvia ja työläitä. 

Löysin kuitenkin vanhan luottoreseptini. Tämä taikina ei tartu, kun muistaa vähän ripotella jauhoja päälle ja alle kaulitessa. Jos taikinan kaulitsee moneen kertaan ja se alkaa pehmenemään, sen voi hetkeksi laittaa jääkaappiin kovettumaan. Ja taas toimii.

Pipareita tästä annoksesta tulee PALJON. Ainekset voi helposti puolittaa tai tehdä vaikka neljäsosankin.

Ainekset

  • 4 dl tummaa siirappia
  • 4 dl sokeria
  • 8 tl kanelia
  • 4 tl inkivääriä
  • 4  tl neilikkaa
  • 500 g voita tai margariinia
  • 4 muna
  • 20 dl vehnäjauhoja
  • 5 tl soodaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmentele, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin. Lisää siirappiliemeen ensin munat ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin. Peitä taikina kelmulla. Anna kovettua jääkaapissa yön yli.

Kauli taikina jauhotetulla leivonta-alustalla sopivan paksuiseksi. Ota taikinasta muotilla pipareita ja nosta ne leivinpaperoidulle. Paista 200-asteisessa uunissa 7–12 minuuttia, paistoaika riippuu piparien paksuudesta ja koosta . Anna jäähtyä ja koristele halutessasi.


Taikinakin on niin hyvää. Lempikin Innokkaana leipoi ja vähän taikinakin maisteli. 

Pienet hampaanjäljet ilmestyivät tuon tuosta Lempin taikinakokkareeseen. Ei onneksi oman väen pipareissa haittaa... 

Tytöt innostuivat koristelemaan kasan pipareita. Osa viedään isomummulle ja - papalle seuraavan kerran, kun ohi ajellaan. (Nyt koronan takia ei taideta uskaltaa kyläillä). 



Sokerikuorrutettahan meillä ei piparkakkutalon jäljiltä ollut (talo tehtiin ja syötiin samantien). Tomusokerista ja vedestä tehtiin sitten kuorrute vain.

Onko sinulla luottoreseptejä? 

-Kirsi / Lapsellista arkea 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti