tiistai 8. helmikuuta 2022

Ihana, kallis talvi

Sähkön ja polttoaineen hintojen nousu puhuttaa ihmisiä aina vain enemmän ja enemmän. Enkä suinkaan ihmettele! Hintojen nousu näkyy laskuja maksaessa ja autoa tankatessa, mutta myös enenevissä määrin mm. kaupoissa.

Talvisin jo valaistukseenkin menee paljon sähköä, vaikka koitan muistutella, ettei valoja turhaan pidettäisi päällä. Varsinkin nuoriso saattaa jättää halliin isot halogeenit päälle, vaikka ne kai on osittain jotain energiaa säästäviä. Loisteputkivaloista olisin halukas luopumaan sisällä, ne kun on kuulemma sähkösyöppöjä ja rumiakin. 


Muutama tuttu maanviljelijä on äkissyt esimerkiksi lannoitteiden hintojen räjähdysmäisestä noususta.  Hevosharrastuskin alkaa olemaan monilla jo mietinnässä, kun heinien hinnat hipovat pilviä jopa täällä maalla.

Olin itsekin lentää persuksilleni, kun avasin sähkölaskun. Toki nyt on ollut paljon kovia pakkasia ja nykyisessä kodissamme on enemmän lämmitettäviä neliöitä, mutta 257euroa kuukaudessa sähköön sai muutaman kerran nieleskelemään. Siihen vielä kahdelta kuukaudelta 477 euron sähkönsiirto päälle, niin kyllä otsasuoni paisui uhkaavasti. Tulot kun eivät häävit ole vanhempainvapaalla, eikä muutenkaan matalapalkkasilla aloilla yleensäkään. Onneksi kesäkaudella sähkön kulutus on vähän pienempää, mutta siltikin suuri perhe kuluttaa varmasti paljon sähköä silloinkin. 

Tankilla käynti myös on myrkkyä, bensan litrahinta hipoo kahta euroa. 
Täällä auto on välttämättömyys ja ilman autoa meillä ei lapset esimerkiksi voisi harrastaa mitään. No, mutta osta sähköauto, siihen saa jos mitä tukea ja veroetuja! Mistä siihen rahat, kun eläminen on niin kallista ja kaikki roposet menee ihan tähän arkiseen elämiseen. Sähköautot on hyvätuloisten ja rikkaiden saatavilla. 

Onneksi talvessa on hyviäkin puolia. Lempi on innokas hiihtämään ja ulkoilemaan. Taimikin nukkuu yleensä hyvin ulkona, ainakin mikäli vaunut liikkuvat. 

Sähköautoissa ja nykyisessä sähköistysbuumissa itseäni mietityttää myös sähkön saannin varmuus. Sähkön kulutus kasvaa kokoajan kaikkialla, riittääkö sitä aina kaikille varmasti?

Aurinkopaneleja olen alkanut miettiä ihan vakavissani, mutta on nekin vaan hintavia asennettuna. Huomenna meille tuleekin yksi esittelijä, mutta se raha niihin on vielä hukassa. Paneleilla voisin säästää rahaa keväästä syksyyn, mutta mitenhän pian sijoitus paneleihin olisi maksanut itsenä ja alkaisi tuottamansa säästöä.. No, pitää vielä pohtia ja suunnitella.

Joko bensan ja sähkön hinta hirvittää sinua? 

- Kirsi /Lapsellista arkea 

6 kommenttia:

  1. Hirvittää! En uskalla edes ajatella paljon on meidän laskut. Onneks tosiaan jossain säästää kun ulkoilu on ilmaista ja lapset viihtyy 😍 https://sirjantarinat.blogspot.com/?m=1

    VastaaPoista
  2. Sähkön kanssa on kyllä ollut monella pähkäilemistä tänä talvena. Kovia hintoja.

    VastaaPoista
  3. Huh, on tuossa maksamista! Aurinkopaneelit olisi varmasti hyvä vaihtoehto. Ne tosiaan maksavat itsensä nopeasti takaisin ja ovat lisäksi ekologinen vaihtoehto.

    VastaaPoista
  4. Kyllä, ihan järkyttävät nuo sähkölaskut viime kuukausilta. Etenkin kun joulun alla paloi kausivalo jos toinenkin, mut parin sadan luokkaa se kulutuslasku silti oli tammikuultakin. Ja riistomainen sähkönsiirto päälle tosiaan. Sähköautoa on täällä pohdittu, mut juurikin se, että alkupääomaa pitäisi olla, eikä sitä ole. Ehkä siirrytään jonkinlaiseen hybridiin syksyllä, kun mun työmatkat menisi pelkällä sähköllä (30km suuntaansa) ja muuten melko pientä kaupunkiajoa. Jenni / ruuhkavuosikertaa

    VastaaPoista
  5. Hei todellakin hirvittää! Me uusittiin lämpöpumppu ja ollaan oltu tosi tyytyväisiä. Meillä kävi myös aurinkopaneeliesittelijä, mutta laskettiin, että kun ne velkarahalla joutuu ostamaan, niin 15v kestää ennen kuin niiden hankintahinta on maksettu...

    VastaaPoista
  6. Onhan tämä kulujen nousu ihan järkyttävää. Eniten tuntuu maaseudulla! Talot ovat monella kylmiä, kun ei raaski pattereita pitää päällä ja puuta kuluu. Meillä pörssisähkö lähti vilkkaan vaihtoon.

    VastaaPoista