lauantai 11. tammikuuta 2020

säästövinkit, hah

Netti pursuaa mitä erilaisimpia säästövinkkejä, joita lueskelen pihin luonteeni takia ideoiden toivossa 🤭 Taas yhtenä iltana luin juttua, jonka perusteella olisi pitänyt säästöä kertyä tonni vuodessa..

Aina innokkaana menen lukemaan noita erilaisia säästövinkkejä, mutta todellisuudessa ne on yleensä tyyliin "irtisano kuntosalikorttisi ja säästä 500€". Toinen lähes jokaiseen listaan päätyvä on autoilun lopettamisesta. Tokikin loistavia säästövinkkejä, jos omistaa kuntosalikortin tai asuu paikassa, jossa on toimiva julkinen liikenne. 

Täällä maaseudulla oma auto on välttämömyys. Ilman autoa lapset eivät voisi harrastaa, kaupassa käyntikin olisi todella haastavaa, jopa mahdotonta. En osaa ajatella raahavani 10kilon pottusäkkiä, 3 tai 4 kassillista ruokaa, vaunuja ja kahta lasta ruokakauppaan linja-autolla. Sen lisäksi lapset joutuisivat matkustamaan bussilla ilman turvaistuimia tai edes turvavöitä, jopa seisten, kun linja-auto ajaa 80km/h vauhtia.. 

Aikataulutus olisi myös haastavaa, jos bussilla kulkisi. 

Esimerkki. 

Lapsella lääkäriaika klo 13.00. 

Pääsisimme menemään terveyskeskukseen ns. kympin bussilla eli meidän pitäisi olla 9.15 pysäkillä kotimme lähellä. Joutuisimme odottamaan terveyskeskuksessa yli kolme tuntia, ei kivaa. Takaisin pääsisimme "kahen linkulla". Joutuisimme terveyskeskuksesta kävelemään keskustaan ja odottamaan hetken kotiin menevää bussia. Jos lääkärissä menisi kauan, niin joutuisimme odottamaan tunnin seuraavaa bussia. Kotona olisimme 14.30 tai 15.30.

Mikäli aika olisi 15.30 ja lääkärissä menisi aikaa ja kävellessä lapset kiukkuais (tiedättehän kun kerrankin pitäis kävellä reippaasti, on kiire. 
Sillon tulee se kamala uhmaraivari, venkoilu, jalat painaa ainakin sata kiloa, kivi kengässä x 100 tai jotain) emme välttämättä pääsisi bussilla kotiin ollenkaan. 

Lapset joutuisivat lopettamaan harrastukset. Illalla ei bussit kulje täälläpäin ollenkaan. Tuossa kun esikoisen hain Yökahvilasta, niin mietin ajaessa kuinka ilman autoa onnistuisi edes rippikoulun käyminen.. Taksi se vasta kalliiksi tulisikin. 

Töidenkin (tulevien) takia auto on välttämättömyys. Julkisilla ei voi kulkea ja matkat on pyöräilyyn liian pitkiä. 

Säästösyistä meillä onkin ykkösautona diesel. Vaikka dieselautojen verotus on kohtuutonta, niin laskin kilometrejä, veroja ja polttoaineen hintaeroja miettiessä kumpi olisi taloudellisempi ratkaisu. Meille se oli diesel. Vähän kilometrejä ajavalle edullisempaa näillä hinnoilla ja verotuksella on bensalla kulkeva auto. 

Sähköautoja tms en ottanut edes huomioon vertailussani korkean hankintahinnan ja puuttuvien "tankkaus" paikkojen takia. 
Onneksi dieseliäkin on ympäristöystävällisempänä laatuna saatavilla 👌

-Kirsi / Lapsellista arkea



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti