tiistai 14. huhtikuuta 2020

Sijamuodot, etäopetuspäivä 19

Voihan sijamuodot. Koskaan en oppinut niitä(kään) kunnolla ja yritä nyt opettaa niitä sitten.. Kielioppi on muutenkin niin hankalaa, vielä kun pitäisi osata aina sanoa onko nyt mikä sijamuoto kyseessä.. Koulukirjastakaan ei ollut apua, kun siellä ei harvemmin käytettyjä sijamuotoja ollut ollenkaan. Onneksi on Google! Sieltä löytyi ne harvinaisemmatkin ja sai Helena tehtävät tehtyä. Jännä että kysytään tehtävissä esim. komitatiivia, kun kirjassa ei sitä edes ollut. Arkielämässä ei kyllä sijamuotoja tule ajateltua ollenkaan. Meillä puhutaan niin murteella ja arkisesti. 

Hän meni koirineen metsään  vs. Se meni koirien kanssa mehtään. Ei vaikka arvata kummin meillä sanotaan..

Muutenpa koulupäivä meni hujauksessa, tai olettaisin niin. Itse olin osan aikaa kaupassa ja mies oli vastuussa kotiväestä ja kouluhommista. Kyllä taas kaupassa hävetti, kun piti niin paljon ruokaa ostaa.. Maitohyllylläkin sain niin paljon katseita osakseni, että huh huh. Puolessa  välissä kauppaa oli jo kärryt täynnä ja piti eka satsi viedä kassan kautta autoon ja lähteä uudelle kierrokselle. Ihan järkyttävää tämä ruuan menekki ja meille edes tule hävikkiä juurikaan. Joskus saattaa jäädä jollain lautaselle, mutta pääasiassa ruokahävikkiä ei tule.

Pitkästä aikaan vaihdettiin kirjahyllyyn kirjoja. Laatikollinen vietiin varastoon ja saman verran "uusia" tilalle.

Kankaiset kasvosuojukset ovat olleet tämän päivän koronakeskusteluiden keskiössä. Itse olen ajatellut ommella muutaman, vaikka täällä vielä koronatilanne on suht rauhallinen (toistaiseksi siis). Kaupoissa tai kylillä en ole vielä nähnyt täällä kasvosuojuksia, mutta eiköhän ne yleisty. Toivottavasti ainakin! Mietin vain, miten kuminauhat kestävät 90 asteen pesun? Ei varmaan hyvin.. Itsellä ei ainakaan ole nyt mitään erikoisempaa kuminauhaa. Mallin kahtelin jo muutaman päivä sitten. Monet markkinoilla olevat eivät kestä suositusten mukaista pesua. Jos olet ostamassa kankaista kasvosuojusta, niin kiinnitäthän huomiota pesulämpötilaan ja että suojus olisi kaksinkertaisesta kankaasta tehty. 

Lempi ratsastamassa maastossa. Hevonen olikin pesun tarpeessa tämän jälkeen...

Käytätkö sinä kasvosuojusta kaupassa liikkuessa?

-Kirsi /Lapsellista arkea 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti