tiistai 17. maaliskuuta 2020

Lukuvinkkejä lapsille ja nuorille

Affiliate-linkit merkitty *

Nyt kun osa lapsista ja nuorista on koulusta poissa, kirjastot ovat kiinni, kokoontumiset ja turha hengailu kielletty ajattelin hehkuttaa lukemista.


Ylen mukaan vapaa-ajallaan lukeva 17-vuotias hallitsee 50 000–70 000 sanaa. Nuori, joka ei turhia lue hallitsee vain noin15 000 sanaa. Melkoinen ero. 

Pieni otanta meidän lasten ja nuorten Kirjoista. Susikoira Roi on kestosuosikki ja Johanna Spyrin Pikku Heidi tuo oman lapsuuden mieleen. 

Lukeminen lisää sanavarastoa, rikastuttaa mielikuvitusta ja lukemalla oppii myös kirjoitustaitoa. Lukemalla oppii lukemaan paremmin ja sujuvammin. Lukeminen on kaikinpuolin hyväksi, jopa terveydelle, koska se vähentää stressiä, vireyttä aivoja, voi auttaa nukahtamisongelmissa ja masennuksessa. Lukemalla oppii esim. empatiaa. Lukemisen jopa sanotaan pidentävän elinikää (Yalen yliopistossa on tehty tutkimus aiheesta).

 Jos lapsesi ei ole innokas lukemaan kokeile esim. tätä (toimii lukemisesta innostuneidenkin kanssa loistavasti) keksikää hassuja paikkoja missä lukea ja miten lukea. Etsi kivoja kirjoja, jotka innostavat, mielenkiintoinen aihe, harrastukseen liittyvä tms. Haasta nuori lukemaa, keksi joku hauska porkkana tms.

Itse mietin saisinko teinin lukemaan pienemmille iltasaduksi esim. Ella ja kaverit - kirjan.. Ääneen lukemisen taitoakin kannattaa kehittää. Iltasatu tosin kannattaa opetella lukemaan niin tylsästi, että kaikki nukahtaa äkkiä.. ;) Saapa nähdä, millaista porkkanaa pitää heilutella, vai suosituuko mukisematta.. 

Esimerkiksi (toimii pienempien kanssa, ei enää teinien) 
1. Lue vessassa
2. Lue pöydän alla
3. Lue pipo päässä
4. Lue piilossa
5. Rakenna maja ja lue taskulamppun valossa
6.lue hitaasti / nopeasti /itkien /nauraen
Jne..

Kuvasta huomaakin, että osa kirjoista on todella paljon luettuja. Välillä pitää ihan reippailla kasaan, mutta lukemista se ei haittaa.. Lapsilla on satoja kirjoja. Sotkuisen kirjahyllyn takia otin vain pari kuvaa.. 

No, nythän ei tietenkään kirjastoon tai kirjastoautoon pääse, mutta aina voi tilata kirjoja. Ainakin oletan pakettien ja kirjeiden kulkevan jokseenkin normaalisti.

Muutaman hyvän kirjan, kirjailijan tai kirjasarjan vinkkaan teille ja nämä vielä kivasti alennuksessa jonkun aikaa. 

Mauri Kunnas on ihan ykkönen! Meiltä löytyy pinokaupalla Mauri Kunnaksen kirjoittamia kirjoja ja niitä on luettu ihan hirveästi. Olen lukenut ääneen ja lapset ovat lukeneet itsekkin useita kertoja ne jo. Yhden osaan jo lähes sanatarkasti ulkoa.

*Koiramäen Suomen historia

Innokkaille tutkijoille suosittelen *Maapallo hallussa - kirjaa. Siitä kirjoittaman postauksen voi lukea tästä.
*Suuri hiirikirja on myös todella kovassa alennuksessa.. Tekisi niin mieli tilata tytöille..

Risto Räppääjä - kirjat ovat hauskoja, tykkään lukea itsekkin niitä. Samoin myös Ella ja kaverit - sarja. Naureskelen joskus vedet silmissä näille, kun olen ääneen lukenut lapsille. Alennuksista löytyy mm. nämä

*Risto Räppääjä Maalla, merellä ja ilmassa
*Risto Räppääjän laulukirja + cd musiikin ystäville.
*Ella luokkaretkellä
*Ella ja kaverit ihan kuninkaina

Magnan ystävillekkin löytyy hyviä tarjouksia. Nämä sopii todella hyvin esimerkiksi pojille, joita ei lukeminen niin kiinnosta. Meillä tytöt lukevat paljon magnaakin.

*Weed, näitäkin useampia numeroita löytyy alesta.

Meillä Juhani tykkäsi lukea *Artemis Fowl - sarjan kirjoja, joskus 10-13 vuoden ikäisenä. Lukee edelleen niitä kyllä, jos jostain löydän uuden.

Yläkoululaisille *Huojuva Torni, on hyvässä alennuksessa. Alesta löytyy samaan sarjaan toinenkin kirja.

Joulua odotellessa, hyvä lahjavinkki *Soiva kuusi, joulukuusen mallinen kirja pikkuväelle.. Pitäiskö tilata lahjakaappiin...


Paljon lasten ja nuorten kirjoja huippualennuksessa, mietin olisko pieni lipsahdus shoppailulakossa ihan sopivaa, niin riittäis lapsilla luettavaa...
*Lasten ja nuorten kirjoja todella edullisesti

Aikuisillekin ihan liikaa hyviä alennuksia löytyy *täältä

Käyn varmaan nyt päivän tai pari sisäistä kamppailua, lipsahdanko tilaamaan...

-Kirsi /Lapsellista arkea


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti