keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

No-no square

Hirveän paljon on ollut tapetilla sananvapaus, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, vihapuhe , kunnianloukkaukset ym ym. Joka asiasta tuntuu ihmiset tekevän nyt rikosilmoituksia, ihan mitättömistäkin..


Turvallinen Oulu - kampanja on saanut paljon huomiota osakseen Tik Tok  - videollaan No-no square. Ilmeisesti arvostelu on ollut kovaa, kun rikosilmoitustakin oli harkinnassa kunnianloukkauksesta tms. Loistava idea käyttää nuorten suosimaa palvelua ja ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Jos teet videon, niin otat myös sen riskin , että saat negatiivistakin huomiota osaksesi. Näin se nyt vaan aina kaikessa menee, joku on aina dissaamassa.. Mutta ainakin näkyvyyttä on tullut ja viesti tavoittanut paljon porukkaa.. Virheellistä uutisointia on ollut liikkeellä paljon. Lue tästä Turvallinen Oulu - kampanjasta faktaa. 

Ja tässäpä on mielenkiintoinen 
 KAMPANJA aiheeseen liittyen. 

Päivi Räsänen on toinen, mikä on pistänyt silmääni. Aina tehdään jostain sanomisesta rikosilmoitusta, tutkintapyyntöä , nostetaan kohua ym. Ööh, eikö omat mielipiteet ole sallittuja? Jos uskonnollisen vakaumuksen takia on jotain mieltä, niin turhaako tuosta tekee numeroa? Ymmärtääkseni ketään ei ole mitenkään haukuttu tai loukattu, vaan on ihan vain omia (uskonnollisia) näkemyksiä tuotu esille. Sallittaakoon se jokaiselle! 

On ihan eriasia heittää "fasistit ja ilmastonmuutoksen vastustajat pitäisi tappaa" kommentteja kuin kertoa omia mielipiteitä tai näkemyksiään ketään uhkailematta. Yllä olevalla lainauksella viittaan Vasemmistoliiton Twitter- kohuun. Onko ihmisten harkinta todellakin pettänyt, kun ihan törkeitä kommentteja heitellään, tappouhkauksia yms? Toisaaltaan, tarviiko ihan jokaisesta pienestäkin asiasta tehdä tutkintapyyntöä? Törkeät jutut on aivan eriasia, mitä kritiikki tai mielipide. 

Mitäpä, jos jokainen miettisi kaksi kertaa mitä julkaisee ja missä? Oletko valmis ottamaan rajunkin kritiikin vastaan? Oletko varma, että voit kirjoittaa noin? Loukkaatko ketään, onko soveliasta? Onko tämä soveliasta ja hyvän maun mukaista? Tai onko tämä asia ihan oikeasti niin iso, että kannattaa nostaa haloo tai kuormittaa poliisia? Kuitenkin pitää vähän kestääkkin palautetta.. Onko some vienyt hyvät käytöstavat? 

Omilleni lapsilleni koitan aina sanoa, että miettikää kaksi kertaa mitä julkaisette , miten ja missä? Mitä tästä voi seurata? Täytyykin taas vaihteeksi muistaa jutella asiasta! 

Mutta kuinka voimme odottaa lasten ja nuorten käyttäytyvän fiksusti somessa, kun sitä eivät aikuisetkaan tee. Ei edes meidän poliitikot!

Mitä sinä ajattelet? Onko ihmisten harkinta pettänyt somessa? Tehdäänkö liian helposti iso juttu pienistä asioista?

-Kirsi / Lapsellista arkea 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti