keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Terva, viina ja sauna - nyt ne ei auta!

Nyt kun korona-virus tartunnat ovat lisääntyneet ihan täällä Suomessakin reilusti toivoisin ihmisten miettivän tarkemmin kuinka toimivat. Onko enää järkevää lähteä risteilylle Ruotsiin tai matkustaa ulkomaille? Kannattaisiko suuret tapahtumat kiertää kaukaa? Ehkä jopa kieltää kokonaan? Kannattaisiko tehdä äärimmäisiä toimenpiteitä, jotta tilanne ei olisi kohta kuin Italiassa? Useat muut maat ovat tehneet rajujakin ratkaisuja, sulkeneet kouluja, laittaneet maahan saapuvat karanteeniin yms, jotta virus ei leviäisi hallitsemattomasti.. Miksi suomalaiset ei? Kuvitellaanko täällä, että terva, viina ja sauna suojaa meitä? Tekee meistä erilaisia, parempia, ettei tauti leviäisi täällä? 

CEPI Vaccines - yhtiön toimitusjohtaja kertoo yhden isoimmasta ongelmasta olevan se, että nuoret ja terveet eivät välttämättä ymmärrä tilannetta. Tämän olen huomannut itsekin. Omassa lähipiirissä on paljon riskiryhmään kuuluvia. En tahdo olla se, joka omalla välinpitämättömällä asenteella altistaa heidät korona-virukselle ja mahdolliselle kuolemalle.

Uset tahot ja tutkijat ovat ilmaisseet huolensa meidän päättäjien suhtautumisesta tilanteeseen. 

Korona on ja pysyy nyt jonkin aikaa, sille ei enää voi mitään. Sen äkillinen, räjähdysmäinen leviäminen aiheuttaa terveydenhuollolle kriisin. Kapasiteetti ei vaan riitä. Tehohoidettaville on rajallinen määrä paikkoja, hoitajia, lääkkeitä ja lääkäreitä. Sen lisäksi muut hätätapaukset pitäisi pystyä hoitamaan. Kiireettömät leikkaukset ja toimenpiteet joudutaan siirtämään. Ja muut sairaudet. Ei ne katoa, ne pitää pystyä hoitamaan myös!

Ja kun puhutaan "kuolee sitä väkeä influenssaakin", niin älä vertaa Koronaa tavalliseen influenssaan. Ne ei ole verrattavissa! Jos et ole huolissasi itsestäsi, niin ole riskiryhmään kuuluvista. Älä ole itsekäs! Pese ne kädet, mieti mikä on järkevää! Onko ihan just nyt pakko osallistua esim. risteilylle? Vaikka itse selviäisit taudista, niin moni ei. Oletko valmis ottamaan riskin, että juuri sinä tartutat koronan jollekin, joka siihen menehtyy? Minä en!

Italian tilanne on osoittanut, että liian moni ei selviä! Toivon todellakin, että meillä tilanne ei pääse niin pahaksi. 

Entä, jos tulee tilanne, jossa yksinkertaisesti tehohoitopaikkoja ei ole. Kuka päättää ketä hoidetaan? Mitkä on ne kriteerit? Asema? Raha? Ikä? Kuinka pystytään pitämään maa toimintakuntoisena, jos paha epidemia iskee? Miettikää kokonaiskuvaa, ei vain sitä oletko itse riskiryhmässä. Niin, ja kuolee niitä riskiryhmään kuulumattomiakin. Älä tuudittaudu siihen.



Tekisi mieli erakoitua erämaajärvelle. Kauas pois muista ihmisistä. Omaan pieneen kuplaan uppoutua siihen asti kunnes korona on selätetty. 
(kuva kesältä 2019, kuvaajana Juhani) 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti