perjantai 6. maaliskuuta 2020

Ruuan hamstraaminen

Pari viikkoa sitten kävin ruokaostoksilla, tein normaalia isommat ostokset, koska kaikki oli loppu. Kaapit oli aikalaillaan tyhjinä perustarvikkeista tai viimeisiä vietiin. Normaalistikkin ostan aina useamman paketin esimerkiksi kahvia ja perunajauhoja, että siellä on se varapaketti myös, mutta nyt oli päässyt kato käymään kaapeissa. 

Kahvia ostan myös aina monta pakettia kerrallaan, se olisikin varmaan niitä jotka loppuisivat silti ensimmäinenä. 

Äkkiäkös kärryt tulee jo lähes täyteen kuivatarvikkeista, kun ostaa useamman pussin, purkin tai paketin jauhoja, perunajauhoja, sokeria, kahvia, mannaryynejä, suolaa, tonnikalaa, ananasta jne. Siihen vielä päälle 10 kilon perunasäkki ja muut eli maidot, lihat  vaipat ym. Kassalla siskolleni pelleilin, että lähdin koronavirusta varten hamstraamaan. Siis ihan vitsinä! Kaikki kassoilla olevat kääntyivät katsomaan minua suut auki.. Korjasin kyllä perään, että ihan perusostoksilla, ettei näin vähällä (kärryllisellä) pitkään pärjäisikään edes. 

Mutta aloin kuitenkin miettimään, että olisihan se oikeasti ihan järkevää olla jonkinlainen perusvarasto perustuotteita aina. Jos nyt ei koronan takia, niin muutenkin. Kerran sairastin influenssaa ja en todellakaan olisi jaksanut kauppaan lähteä. Sähköt voivat katketa, puita kaatua teille tai jotain joka estäisi kaupassa käymisen. Kotivarasta paljon puhutaan, mutta myönnän olevani se jolla sitä ei ole.

Onhan meillä yleensä perustarvikkeita paljon, mutta nekin välillä loppuu tai on vähissä. Lääkkeet pääsee toisinaan loppumaan, ei aina löydy kynttilöitä, pattereita yms. Pitäisi olla niin järjestelmällinen, että olisi aina se varapaketti kaikkea.
Pakastimessa on usein kyllä lihaa ja marjoja paljon, mutta näin kevättä kohti mennessä alkaa marjat olemaan vähinä. 
Maitoa kuluu myös ihan älyttömän paljon, vaikka vain kaksi henkeä juo maitoa ruualla. Toki maitojauhe menisi hätätilanteessa maidon korvikkeena, mutta onhan se oudon makuista. 

Leipää toki olisi helppo leipoa ja takassa paistella, mutta en tiedä kuinka perunoita keittelisin, jos sähköjä ei olisi. Kesällä varmaan grillissä onnistuisi? Mutta nyt olen kuitenkin ajatellut tutustua retkikeittimiin tai muihin sellaisiin ja hankkia sen! Aion myös pitää huolen, että jonkinlainen, muutaman päivän, hätävara/kotivara löytyy aina.

Itsehän toki olen hyvässä asemassa, että tässä lähellä asuu paljon sukulaisia. Puhelu äidille tai isälle, niin saamme kaupasta tarvittavat jutut normaalitilanteessa, mutta poikkeustilanteissa ei välttämättä onnistuisi (tiet poikki tms) . Jotenka nyt aion olla järjestelmällisempi ja huolehtia jonkinlaisen kotivaran meille. Järjestelmällisyys ja minä ei kyllä sovita samaan lauseeseen. 

Ajattelin kerätä kaappiin sellaisen laatikon, jossa olisi mm. särkylääkkeitä, pattereita, tulitikkuja, kynttilöitä ja jotain ruokaa yms. Periaatte olisi että jos sieltä ottaa niin pitää ensitilassa ostaa tilalle. Jos kuivakaapista päässee joku loppumaan, niin ei olisi pakko lähteä hetimmiten kauppaan. 

Onko sinulla hätävara / kotivara? 

- Kirsi / Lapsellista arkea 





 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti